Stekar tång utomhus

Alt man behövar veta för at skörda tång - gratis supermat från havet

Hot
1272 0
Plockar tång utanför Orust

Här ska vi gå igenom några tips på var och när det är bäst att plocka tång och det mesta du behöver veta för att komma igång med att skörda, äta och uppbevara tång.

Var och när är det bäst att skörda tång?

Vi plockar i allmänhet det mesta från mars/april till juni. Algerna växer i allmänhet från mitten/sen av vintern och tills vattnet är för varmt, vilket kan vara runt midsommar.

De flesta alger är bäst att plocka när de är under vatten och inte direkt i frisk luft (Rörhinna brukar ligga i pölar och i ytvattnet).

Tång kan suga upp och lagra mineraler i stora mängder och kan därför ansamla giftiga tungmetaller som kadmium, kvicksilver, aluminium och bly. Det rekommenderas alltid att vara uppmärksam på den allmänna hälsan i havet och de omgivande områdena. Det rekommenderas inte att plocka tång i närheten av industriområden och om möjligt, kontrollera med lokala myndigheter angående havskvaliteten.

Hur plockar man?

Riv aldrig upp hela algen eller för nära där den är fäst vid klipporna/stenorna. Det rekommenderas att använda en kniv eller sax för att klippa de yttre och färskaste delarna och bara de delar du siktar på att använda.

Utrustning som behövs för att komma igång

Man behöver egentligen ingenting, men ett par vanliga hushållsartiklar är väldigt användbara att ha med sig vid skörd. Om du plockar tång under de kallare månaderna är det rekommenderat att köpa lite vadarbyxor. Dessa behöver inte vara snygga eller dyra och finns från bara 3-400kr. Om du går för tång och sjögräs på lite djupare vatten kan en våtdräkt vara en användbar investering.

  • Sax / kniv
  • Hink eller något att ha tången i
  • Varma kläder
  • Stövlar/vadarbyxor/badskor

Recept og bruk av tång in matlagning

Vi använder tång som umami i rätter, som ett knaprigt mellanmål, tång krydder, i såsar eller till och med som spagetti. Allt tång kan ätas rå, men vi tillagar det mest för en krispigare konsistens och ännu skarpare färger.

Förvaring av sjögräs och tång

Det rekommenderas starkt att skölja och torka tången så snart som möjligt efter skörd. Om du låter det blötläggas med vatten, rekommenderas det inte att lämna det för länge eftersom det blir slemmigt om de stannar för länge i sötvatten.

Torkning. Det vanligaste och mest fördelaktiga alternativet.

Det är ganska okomplicerat att torka tång och det är vanligast att torka det ute eller mindre partier i en dehydrator. Ett supertips är att steka den i en torr stekpanna eller i en airfryer.

Hälsofördelar med tång

Kan stödja hjärthälsa

Tång kan användas för att sänka blodtrycket och främja hjärthälsa. Dessa fördelar är delvis tack vare höga nivåer av lösliga fibrer samt hjärthälsosamma näringsämnen som omega-3-fettsyror.

Kan stödja tarmhälsa

Tång är rikt på kostfiber och utgör allt från 25-75 % av torrvikten. Mycket av denna fiber finns i form av polysackarider, en typ vi inte kan smälta men bakterierna i vår tarm kan, på så sätt fungerar fibern som en prebiotikum, en matkälla för våra nyttiga tarmmikrober. Genom att göra det bidrar det till att skapa en gynnsam miljö i tarmen som främjar mikroberna som erbjuder oss större fördelar. Det är dessa tarmmikrober som bland annat hjälper till att forma vårt immunsvar genom deras produktion av nyttiga föreningar som kallas kortkedjiga fettsyror.

Kan stödja immunförsvaret

Vissa studier tyder på att föreningar i tång kan minska virusmängden och potentiellt förkorta varaktigheten av en förkylning och minimera risken för en sekundär infektion.

I detta avseende tros flera komponenter i tång erbjuda fördelar inklusive ACE-hämmande peptider, antioxidanter som fucoxanthin (finns i varianter som wakame), de prebiotiska fibrerna samt bidrag från vitamin D och B12. Dessa komponenter erbjuder skyddande egenskaper inklusive att vara antiinflammatoriska och antivirala.

Kan balansera blodsockernivåerna

Studier tyder på att inkludering av tång som en del av en hälsosam, balanserad kost kan stödja blodsockerhanteringen och potentiellt minska risken för typ 2-diabetes. Detta är delvis tack vare föreningar som karotenoiden, fucoxanthin, som hjälper till att minska insulinresistens och stöder bättre blodsockerkontroll. Det höga fiberinnehållet i tång bidrar också till att bromsa matsmältningshastigheten

Översatt från BBC Good Food

Är det säkert för alla att äta?

Det rekommenderas generellt att tång inte äts mer än en till två gånger i veckan, särskilt under graviditeten.

Tång innehåller vitamin-K och är rika på kalium och jod, så det kan vara värt att kolla om detta kan vara ett problem för dig och eventuella mediciner som du för närvarande tar. Tång kan suga upp och lagra mineraler i stora mängder och kan därför ansamla giftiga tungmetaller som kadmium, kvicksilver, aluminium och bly.