Panerad valthornssnäcka / vanlig strand strandsnäcka

Hot
Updated November 08, 2022
Valthornssnackan

Recept

Mat taggar
Portioner
4
Tid
15 min

Ingredients

200 gram Valthornssnäcka eller vanlig strand strandsnäcka utan skal
1 msk Mjöl
1 klyfta Finhackad vitlök
1 liten Finhackad chilli
1 msk Fänkål frö (eller finhackat färsk)
1 msk Torkad ingefära (eller finhackat färsk)
2 msk Smör

Preparation

  1. Lägg sniglarna i en skål med kallt vatten och låt stå i 12-24 timmar för att få bort eventuell smuts från insidan.
  2. När du har tagit bort kött från skalet (kan göras genom att krossa skalet med en sten eller hammare) filea snäckorna (ta bort alt det mörke).
  3. Bryn smör i en stekpanna och tillsätt örterna. Stek i 30 sekunder.
  4. Rulla sniglarna i mjölet innan de läggs i stekpannan tillsammans med örterna. Stek en minut på hög värme (7 av 10 på induktionshäll)

Ett mycket gott recept på sniglar som kan serveras till pasta, som mellanmål eller som en del av en tapas.

De flesta av oss har sett strandsnäcka medan vi varit på stranden, eller valthornssnäckan när vi har fiskat krabbor eller hummer med burar. Men om du är som oss, så har du aldrig sett det som ett mellanmål eller mat. Prova detta recept och du kommer definitivt att ändra dig!

Valthornssnäcka (Buccinum undatum)

  • En stor, snäcka med ljusbrunt skal som har längsgående åsar
  • Djuret har karakteristiska svarta fläckar på sin ljusa fot
  • Vanligast på mjukbotten på 5 till 200 meters djup (Mycket vanligt att få i hummer/krabbburar)

Vanlig strandsnäcka (Littorina littorea)

  • Skalet är oftast gråbrunt men kan variera mycket i färg.
  • Toppen på snäckan bildar en spetsig vinkel.
  • Vid lågvatten befinner de sig ovanför vattenytan men vid högvatten under.

Man hittar båda runt hela Orust

User reviews

There are no user reviews for this listing.